Народните представители в 48-то Народно събрание събраха кворум за стартиране на първото пленарното заседание за новата 2023 г. В началото на заседанието изслушаха химна на Република България, както и химна на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на "Възраждане" седна докато звучеше химна на ЕС, съобщи БГНЕС.

НС редовно заседание след празниците
БГНЕС

Депутатите добавиха няколко законопроекта в дневния си ред. Първият е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

НС редовно заседание след празниците
БГНЕС

Като точка в дневния ред беше включен и Проект за решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители.

НС редовно заседание след празниците
БГНЕС

Народните представители гласуваха в дневния ред да бъде включен и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, както и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители.

НС редовно заседание след празниците
БГНЕС


Депутатите ще обсъдят като втора точка в петък проекта на декларация, предложен от "Продължаваме Промяната", за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Това реши парламентът в началото на днешното заседание с приемането на програмата за седмицата, съобщи БТА.
 

БГНЕС/ Теодора Цанева БТА