Без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от "Продължаваме Промяната" (ПП) проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на България и мерките, необходими за тяхното постигане.

Вносител на проекта на декларация е номинираният за министър-председател Николай Денков и група народни представители. Проектът на декларация бе отхвърлен с 63 гласа "за", 84 - "против" и 30 - "въздържал се". 

В декларацията се предлагаха четири национални цели: Развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. Той посочи, че се е видяло, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - какви да са приоритетите на България в следващите години. 

На 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета. След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство.

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от "Продължаваме промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство. От ПП заявиха, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, ще върнат веднага мандата.
БТА, БГНЕС