/ Thinkstock/Getty Images
Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?
97751
Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?
  • Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?
Зрелостниците грешат най-вече при слятото или разделно изписване на думи, често не умеят да преценяват дали употребата им е уместна и не могат да правят характеристика на творчеството на даден автор. Това показват данните от анализа на държавните зрелостни изпити.
 
Въпреки че двойките са по-малко, в сравнение с миналата година и все повече зрелостници създават текст, учудващо е, че 3% от тях вместо да създадат есе или интерпретативно съчинение, преписват творбата, в случая - стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров, което не им носи точки.
 
Ден на матури - как преминаха, какво се падна и какви са отговорите?

Също както миналата година учениците от 91-ва Немска езикова гимназия и от Американския колеж са се справили най-добре на матурите. През тази година сред отличниците се нареждат варненски и бургаски училища, както и две частни софийски гимназии. Средната оценка по Български език и литература е 4,24, а на втория задължителен зрелостен изпит - 4,50.
 
Представянето по математика е най-добро в последните 10 години откакто се провеждат матурите в този формат, коментира Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в просветното министерство.
 
Повече отлични оценки на матурите по математика, физика, английски и немски език

След 4 години форматът на матурите ще е различен, обясни още Костадинова. Изпитът по Български език и литература ще остане задължителен и ще се провежда еднакво за всички. За втори задължителен зрелостен изпит учениците ще избират само от предметите, които изучават профилирано или са специални в професионалните гимназии.

Промените ще влязат от 2022 г., когато ще завърши първият випуск, който се обучава по новия закон за предучилищното и училищното образование, уточниха още от Министерството на образованието.