/ Thinkstock/Getty Images
12 писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по български език и литература, най-вече заради непредаден телефон, съобщиха от просветното ведомство. Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров писаха дванайсетокласниците, а темата беше „Човекът и вярата“. На Националното външно оценяване за 7-ми клас се падна преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути е едно магаре“ на Бранислав Нушич. Зрелостниците, които се явяха на матура днес, са малко над 51 000, а седмокласниците бяха около 55 000. Изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита са публикувани на сайта на Министерството на образованието. Резултатите от матурата на зрелостниците трябва да са готови до 13 юни, а тези на седмокласниците – до 6 юни.

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 клас
 
Рано тази сутрин в сградата на Министерството на образованието беше генериран изпитният тест за матурата на зрелостниците от над 11 млн. възможни комбинации, а изпитът започна в 08:00 ч. Час по-късно беше изтеглен вариант 2 за изпита на седмокласниците, който беше с начало 10:00 ч.
 
Над 10 хиляди квестори следиха за реда в изпитните зали. Само един човек е знаел името на автора и произведението, заяви сутринта зам.-министър Михайлова, а разпространените предварително в интернет предположения тя коментира така:
 
Това, че примерно се изреждат определени автори в различни сайтове и различни страници, те са краен брой. Ако приложим теория на вероятностите, сигурно ще има един, който ще е познал автора. Но само един човек знае кои и как ще са формулирани темите. Никой друг“, посочи Михайлова.

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич
 
Повечето зрелостници бяха доволни от темата, а разочарованите не пожелаха да говорят. Доволните споделиха обаче, че не са очаквали да се падне Вапцаров.
 
Очаквах да се падне Ботев. Слухове имаше, че тази година ще е Ботев“, сподели един ученик.
 
Мислех, че ще е Вазов. Беше разпространена сред всички информацията, че ще е Вазов“, предположи друг.
 
Фейсбук потребител, наречен Пейо Яворов и с профилна снимка на поета, написа вчера: „Тази година се завръщам. Дано сте ме научили добре“. Друг потребител с името Пенчо Славейков пише: „Пожелавам ви успех, ще се видим утре“, а потребител Димчо Дебелянов съветва: „Сядайте и учете „Черна песен“.
 
Любо Давидов твърди, че ще се падне Христо Смирненски, като се позовава на сигурни източници. Най-много предположения във фейсбук страницата „Матури 2018“ имаше за Иван Вазов, но не липсваха и такива за Атанас Далчев, Ботев, Багряна.
 
Имаше и познал – фейсбук страницата „Аутизъм 2к17“. В публикация там от 11 май се казва: „Извънредно! 18+. Гответе се за Никола Вапцаров на 21 май“.