/ Thinkstock/Getty Images
И тази година изпитните работи ще се проверяват в изпитни центрове
Над 10 000 квестори следят за реда зрелостниците на матурата
97457
Над 10 000 квестори следят за реда зрелостниците на матурата
  • Над 10 000 квестори следят за реда зрелостниците на матурата
Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров пишат дванадесетокласниците на днешната матура по български език и литература. Формулировката на темата ще стане ясна малко по-късно, защото изпитът още продължава, съобщиха от Министерството на образованието и науката.
 
На националното външно оценяване за 7-ми клас пък се падна преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.
 

След 16.00 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Вижте изпитния вариант за зрелостния изпит по български език в 12-и клас

Писмените работи на зрелостниците ще се сканират и ще се изпращат в изпитни центрове, което прави оценяването по-лесно и по-бързо.

Разделянето на изпита на модули е причината за намаляване на преписването, считат от просветното министерство. Дали ще е така и тази година, ще стане ясно по-късно днес. Над 10 000 квестори следят за реда в изпитните зали.
 
Засега няма сигнали за изтичане на информация. Таня Михайлова увери, че министерството е взело мерки за сигурност за днешните изпити в 12-и и в седми клас.

Тя обаче отбеляза, че не само системата на образованието и науката е подложена на такива атаки, но ги има и в световен мащаб. "Това, че примерно се изреждат определени автори в различни страници и сайтове, те са краен брой и ако приложим теорията на вероятностите, сигурно един ще има, който ще е познал автора", коментира Михайлова.

"Един човек само знае как ще са формулирани темите, никой друг не знае, министърът на образованието не знае, аз не знам, колегите не знаят", заяви Таня Михайлова. Тя уточни, че това се отнася и за двата изпита днес по български език и литература - и за седми, и за 12-и клас. "Един човек отговаря и носи персонална и лична отговорност, и не смятам, че изобщо е редно да има изтичане на информация, защото никой не би си заложил най-малкото авторитета", коментира Михайлова.

Седмокласниците ще работят по вариант 2 на изпита по български език 

Зрелостниците, които се явяват на матура днес, са малко над 55 000, а седмокласниците близо 57 000. Резултатите от матурата на дванадесетокласниците трябва да са готови до 13 юни, а тези от националното външно оценяване в 7-ми клас до 6 юни.