Кадиев: БСП няма да подкрепи увеличение на билета за транспорт
Кадиев: БСП няма да подкрепи увеличение на билета за транспорт / cнимкa: Sofia Photo Agency

Групата общински съветници на БСП няма да подкрепи исканото увеличение на цената на билета за градски транспорт на един лев, на утрешното заседание на Столичния общински съвет. Това каза общинският съветник Георги Кадиев. Той допълни, че решението е взето въз основа на формулата, по която е смятано това увеличение и на всички компоненти, които са заложени в нея.

Според Георги Кадиев при изчисляването на новата цена на билета, цифрите във формулата са произволни, като е заложена по-висока инфлация от 12,5 %, вместо средногодишната за миналата година от 8,4 %. При преизчисляването се установява, че цената на градския транспорт е на стойност от 91 стотинки, като може да стигне и до 85 стотинки. По думите на Кадиев, заместник-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов е обяснил предлаганата цена от един лев с това, че е предвидена инфлацията до края на 2008 година. „Което е най-грешната възможна логика, защото точно изпреварването на инфлацията води до инфлация”, каза той.

Учителите и помощният персонал в училищата, детските градини и яслите да ползват безплатни транспортни карти. Това предлагат от БСП, а средствата, необходими за това, по думите на Кадиев ще са на стойност от около 9 милиона лева, за да се покрие цената на картите на около 17 хиляди души.

БСП ще подкрепи и предложението за издаване на безплатни карти за градски транспорт на служителите на общинската администрация за около 2200 човека.

Георги Кадиев беше категоричен още, че от БСП ще настояват глобата за нередовните пътници да се повиши на 25 пъти от стойността на билета.