/ Дарик Бургас
Кабинетът отпусна 1 млн. лева за пострадалите общини от наводненията в Бургаско
95063
Кабинетът отпусна 1 млн. лева за пострадалите общини от наводненията в Бургаско
  • Кабинетът отпусна 1 млн. лева за пострадалите общини от наводненията в Бургаско
До края на тази седмица ще завърши описването на щетите от наводненията в Бургаско, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Правителството отпусна 1 милион лева за аварийно-възстановителни дейности, които ще бъдат предприети след окончателния опис на щетите. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас - 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.
 
Бедствие в Бургаско, наводненията взеха жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите на Нанков само по републиканските пътища установените щети са на стойност от над 4 милиона лева.
 
Кметът на Бургас отмени частичното бедствено положение

Нанков коментира, че кметовете на засегнатите от бедствието в Бургаско общини са се нуждаели и от техника, и от материали.
 
Димитър Николов: Щетите след наводнението са за милиони

Описът на щетите от наводненията започнал от първия ден имот по имот и на инфраструктурата. Общините вече са изплатили еднократна помощ на засегнатите домакинства, каза министърът.

До края на седмицата ще бъде отпусната еднократната помощ от 325 лева на домакинствата, пострадали от наводненията в област Бургас, които имат нужда от покриване на разходи от инцидентно възникнали щети, съобщиха от социалното министерство. През почивните дни са обработени първите 86 от общо 112 подадени заявления за отпускане на този вид помощ на нуждаещи се хора от селата Равнец, Братово и квартал Горно Езерово в община Бургас, както и селата Полски извор, Ливада, Черни връх, Тръстиково и Трояново в община Камено.

В тези селища продължава провеждането на социални анкети и обработването на документи за отпускане на помощта. От министерството припомнят, че помощта се отпуска на лица и семейства по настоящ адрес, на който се извършва анкетата. Право на нея имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лица, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища. За едно и също жилище не може да бъде отпусната повече от една възстановителна помощ.

Министър Нанков напомни, че пречиствателната станция в бургаския квартал "Горно Езерово" вече работи.   
 
Няма опасност от екологична катастрофа в Бургас

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че за укрепване на реката край село Равнец е организирано изпращането на железопътни траверси.
 
По железопътната инфраструктура в района на бедствието няма големи щети, отчете той. Транспортното министерство съдействало, осигурявайки механизация и материали по отношение на други действия по възстановяването.