/ Агенция
Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ задържаха през февруари близо 16 000 парфюма и тоалетни води с логото на световноизвестни марки при проверки на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници"..

По-голяма част от ароматите са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост, а друга при опит за контрабандно пренасяне, укрити в превозни средства, влизащи в страната от Турция.

Иззеха близо 3000 парфюма и облекла в автобус на „Капитан Андреево“

При едни от случаите автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния, пристига на 23 февруари, около 06:00 часа. При извършената щателна проверка митническите служители откриват в спалното помещение кашони, съдържащи 1093 парфюми и тоалетни води.

Ароматите са с логото на 15 различни световни марки. При проверката се установява, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса. Ден по-рано при щателен контрол на автобус с румънска регистрация митническите служители откриват чанта под една от пътническите седалки, пълна с 313 парфюми и тоалетни води, укрити от водача на превозното средство.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците. Във връзка със защитата на права върху интелектуалната собственост в изпълнение на Регламент 608/2013 г. на ЕС и Закона за марките и географските означения, само през последната седмица на февруари митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали при десет случая близо 2000 парфюма.

За случаите се информират правопритежателите на търговските марки.