Изслушват Йовчев за намерения кокаин в гуми за рали „Дакар”
Изслушват Йовчев за намерения кокаин в гуми за рали „Дакар” / снимка: sxc.hu

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша на закрито заседание министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев днес.

Изслушването на Йовчев е по повод проведената на 21 февруари полицейска операция, при която във Франция бяха задържани 1400 кг кокаин и последвалите действия на МВР по установяването на съпричастност на български граждани към организацията на международен трафик на наркотици.

По сигнал от България френските власти задържаха рекордно количество дрога, пристигнало от Латинска Америка. Рекордното количество от 1400 кг чист кокаин на стойност 273 млн. евро е бил произведен в Боливия и предназначен за Западна Европа.

Кокаинът в пакети по 5 кг бил скрит в резервни гуми, натоварени на камион. Той пристигнал с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ автомобили, участвали в рали „Дакар”. На френското пристанище Хавър са арестувани двама испанци, чиято роля е била на мулета, предава БГНЕС.

След като родното МВР оповести акцията, последва обиск в автокъща и дома на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали „Дакар” Орлин Алексиев.