Изселници очакват вето върху закона за евроизборите
Изселници очакват вето върху закона за евроизборите / netinfo

Български изселници в Турция очакват от президента Георги Първанов да наложи вето върху текста в закона за избор на евродепутати, който забранява на съгражданите ни, живеещи извън страната и извън държави членки на Европейския съюз, да гласуват на вота за Европарламент. Българите с двойно гражданство в Турция определят решението на българския парламент като дискриминация.

Пред Дарик председателят на Дружеството за подпомагане на изселниците ни в Истанбул – Неджиати Барлас каза, че е възможно организациите на българските турци в южната ни съседка да потърсят правата си пред Европейския съд в Страсбург.

„Много сме разочаровани от това решение, не мога да разбера защо ограничават правата на гражданите. България тъкмо влезе в Европейския съюз и вместо да се взимат по-демократични процедури, първото, което се прави – ограничават гражданските права”, заяви Неджиати Барлас.

Според него това решение е взето заради изселниците в Турция. Тези хора никога не са направили нищо лошо за България, не мога да разбера защо се страхуват от гласовете им, каза Барлас.

Председателят на дружеството в Истанбул предположи, че решението е мотивирано от това, че става въпрос за гласоподаватели на ДПС, а те гласували за тази партия, защото тя защитавала интересите им в България. Социалистическата партия вместо да лекува раните от тоталитарния режим, ги задълбочава, каза Барлас.

Не се чувствам обиден на България, а само на управниците, които са взели това решение – не мисля, че това е грешка на българския народ или държавата, каза още той.

Според д-р Нихат Кушку – друг български изселник в Турция, решението е дискриминационно. Може би това решение е взето специално заради нас, защото извън пределите на Европейския съюз най-много български граждани живеят в Турция. Аз съм гражданин на тази страна и проявявам интерес към всичко, което става в България – ние се гордеехме, че България стана член на ЕС, нашите бащи са вложили труд в тази страна, каза Нихат Кушку за Дарик.

Народното събрание разделя на две категории българските граждани – тези, които живеят в страната, са добрите, и другите, които са напуснали родните си земи по някаква причина, каза още той. Обидно е – срам и позор за парламента, това е една катастрофа, добави Нихат Кушку. Според него това е наклаждане на някаква етническа непоносимост. В какво ме обвиняват,защо не ме иска България, не мога да разбера, попита той.

Българските граждани в Турция очакват реакцията на президента Първанов. Ако не се лъжа, за президента Първанов в Турция са гласували около 70 хиляди души. Ако той има такова право, мисля, че президентът ще наложи вето – да поправи тази грешка на парламента, каза Нихат Кушку.

Неждиати Барлас съобщи, че Дружеството на изселниците в Истанбул обмисля да изпрати в писмо до Георги Първанов позицията си. Това може да продължи чак до съда за човешките права в Страсбург, каза още той. И уточни, че организацията в Истанбул ще се свърже с другите изселнически федерации в Измир, Бурса, в Одрин, за да предприемат общи действия.