Изпълнителната агенция по горите: Ловците веднага да подадат сигнал, ако открият болна птица
Изпълнителната агенция по горите: Ловците веднага да подадат сигнал, ако открият болна птица / pixabay.com

Заради открития птичи грип у нас, от Изпълнителната агенция по горите напомнят на ловците в страната, че ако открият болна или мъртва птица, трябва да подадат сигнал на телефон 112. Също така сигнал можем да се подаде и на номер 0700 122 99.

Забраняват лова на пернат дивеч заради птичия грип

На спешната телефонна линия - център 112, сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, кръвоизливи по различните органи и системи, увреждания в дихателната система, което може да доведе до 100% смъртност при домашните и диви кокошки.

Взети са мерки срещу разпространението на птичи грип на територията на страната

Веднъж проникнала на дадена територия болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство, информират още от агенцията по горите.

„Болестта e опасна за човека. Ето защо българският ловец следва стриктно да спазва мерки за безопасност при лов на пернат дивеч и боравене с диви птици!", предупреждават от агенцията.