Еднодневни патета от Унгария са донесли птичия грип в Пловдив
Еднодневни патета от Унгария са донесли птичия грип в Пловдив / Guliver/Getty Images

Седем са вече огнищата на птичия грип в област Пловдив, първото пламна в птицеферма в село Маноле след внос на еднодневни патета от Унгария.

Хиляди патици от ферми в Белозем, Момино село, Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле и Манолско Конаре са дали положителни проби за болестта, очакват се резултати от Старо Железаре.

Заради птичия грип забраниха риболова във водоемите, обитавани от диви птици

Изследвания доказват птичи грип в Пазарджик

Освен в Пловдив, птичи грип има в птицеферми в още четири области в страната - Видин, Враца, София и Монтана. Две умрели от птичи грип ушати сови бяха намерени в Пазарджик, а в област Ямбол - две чапли.

В момента върви ускорено умъртвяване на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус от 1 км от огнищата. Загубите на стопаните са за стотици хиляди левове. Само край Пловдив бяха умъртвени 120 000 патици.

МВР и ДАНС също се включват в ликвидирането на птичия грип

За да се ограничи епидемията, около всички заразени ферми е въведена трикилометрова предпазна зона, забранен е достъпът на екарисажни коли. В акцията участват и служители на МВР и ДАНС. Няма данни за заболели хора, вирусът е от щам с ниска степен на опасност.

Източник: БГНЕС