Миналата седмица ви разказахме за едно измамно милосърдие и как фондация, която съществува повече от 20 години събира пари за болни деца. Само, че те не достигат до тях. Показахме ви няколко ощетени семейства, както и начина на работа на фондация “Социално братство и милосърдие“.

Видяхте и реакцията в лицето на ръководството на известна пловдивска болница. Те научиха от екипа ни, че се събират средства за лечение в болницата. Последваха и заплахи за хората, които заснехме. Кой събира парите? Къде отиват даренията? Как се внедрихме във фондацията и проследихме порочната практика за укриване на средства? Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова от NOVA.

Разследване: Как хиляди левове от дарения за болни деца не достигат до тях (ВИДЕО)

Пред скрита камера част от сътрудниците на фондация „Социално братство и милосърдие“ признават как основната им работа е да събират дарения за болни деца, а средствата не отиват при тях. Ползват ги да покрият нуждите на собствените си домакинства. Разказват също за начините на събиране на пари. За дейността на фондацията вече ви разказахме в първа част на нашето разследване. Показахме ви как работят сътрудниците на Ангелин Кулински и за кого събират средства.

Срещнахме ви с родители на тежко болни деца от цяла България. Тези на Божидара от Мизия, Наско от Димитровград, Ивена от Каспичан, Божидар от Белово и тези на момиченце от Сандански.

„За това дете специално от Мизия два пъти пускаме писма до Здравната каса да разрешат магнитен резонанс“, обясни Ангерин Кулински, председател на фондация „Социално братство и милосърдие“.

Той добавя, че помага на родителите със скъпоструващи лекарства, които не могат да се открият в страната ни. Проверихме. Става въпрос за лекарства, които има във всяка една аптека и струват близо 20 лева.

Веднага след като бе излъчено разследването, последваха заплахи за хора, които са заснети. Те пък пуснаха жалби в Районна прокуратура –Пловдив. На ход са разследващите.

Цялото разследване гледайте във видеото