В навечерието на Великден, когато традиционно в страната ни се прави благотворителност за нуждаещи се, как хиляди левове от дарения за болни деца не достигат до тях.

Става въпрос за фондация, която съществува повече от 20 години. Хората, които работят там, начело с председателя й, живеят на гърба на нещастието на социално слаби семейства и техните деца. Събират средства от цялата страна, предава NOVA.

А версията, която от години е една и съща, е, че парите отиват за скъпоструващи операции и рехабилитация в известна пловдивска болница. От лечебното заведение категорично отричат това да е така и са готови на съдебна битка, с цел прекратяване на тази порочна практика.

Измама на гърба на болни деца - говорят потърпевшите (ВИДЕО)

Тежко болни деца от цяла България се нуждаят от операции и лечение, за да живеят. Семействата им обаче са измамени от една и съща фондация, която уж събирала средства за скъпоструващо лечение.

А схемата е отработена в продължение на години. Срещаме се с бивши сътрудници на фондация „Социално братство и милосърдие“ с председател Ангелин Кулински.

Димитър Савлаков работил няколко месеца като сътрудник за фондация „Социално братство и милосърдие“. Усъмнил се, че става неще нередно заради начина на работа.

„Имах претенции да ми представи документ за средствата, които сме отчитали. За това как ги е оползотворил, къде е направил дарение, за кого и как сме набирали средства. Винаги ми е казвал: „Утре ще ти дам. Вдругиден ще ти дам”.  

Давам му ги парите на ръка и го попитах след това дал ли ги е на детето, за което сме набрали. Той ми каза: „Ти нищо не си ми дал”. Той твърдеше, че е давал парите за операции в известна пловдивска болница.

Аз му поисках веднъж документ, какво е платил, колко струва? Категорично ми беше отказано. А парите не се отчитат с документ. Над 20 сътрудника основно разчитат на тази дейност”, разказва Димитър Савлаков.

И други сътрудници потвърждават казаното от него. Разказват как работещите във фондацията събирали предимно за болни от детска церебрална парализа деца от крайно бедни семейства, социално слаби хора от отдалечени от Пловдив места. Събират с кутии и папки в различни градове, на различни места. Използват пазарните дни, когато се събират много хора.

„Когато бях там се събираше за няколко деца едновременно. Като съответно детето, което масово се показва повече от няколко месеца, брошурата се сменя. За мен лично тези майки не знаеха, понеже нямаха никакъв договор.

Просто самата снимка е запазена и се спекулира и обикаля“, разказва жена, работила като сътрудник във фондацията, на която крием самоличността. А детето, което в момента масово се показва, е Наско Радев от Димитровград.

Той е с церебрална парализа. Фондацията на Кулински събира пари за него вече няколко години. Заснемаме няколко сътрудници в различни градове да събират пари за Наско. А роднините на детето мислят, че парите отиват в за скъпоструващи операции и рехабилитации.

Разбираме, че през годините бизнесмени и фирми също дарявали крупни суми за фондацията, за да помогнат на болни деца. Срещаме се с  хората, за които през годините фондацията на Ангелин Кулински е събирала средства.

Към днешна дата освен за Наско Радев от Димитровград, сътрудниците набират дарения и за Божидара от Мизия. Става ясно, че родителите на детето не знаят, че кампанията продължава. Те самите помолили Кулински да спре набирането на средства, защото се усъмнили.

Виждаме, че в договора им с фондацията на Кулински не е посочено от коя до коя дата е. „Каза, че има сметка на името на детето, но така и никога не ми показа. Той ни уверяваше, че подготвя документите за Франция, за да може да ги изпрати тези документи.

Той така обещаваше, че ще подготви всичко, ще минем на скенер там и на ядрено магнитен резонанс. Ще оправи документите, ще се приведат там каквото трябва и  ще ги изпрати във Франция. Затова събира пари. И започна да ни лъже. Обаждаме се да питаме. Пратихме едно направление, второ за скенер и нищо“, спомня си бащата.

Семейството пътува три пъти и до Пловдив, където Кулински ги настанява да нощуват в хотел със съмнителна репутация. Преди няколко месеца Кулински им изпратил лекарства за дъщеря им. Обяснил, че трудно ги намерил чрез негов приятел от Белгия.

Проверихме. Става въпрос за лекарства, които има във всяка една аптека и струват 20 лева. Сътрудниците на фондация „Социално братство и милосърдие“ и до ден днешен събират пари със снимката на Божидара.

Родители на болни деца алармират за измама с дарителски сметки (ВИДЕО)

По същия начин процедирали и с набирането на средства за лечението на Ивена от Каспичан. Докато един ден родителите не пуснали жалба срещу Ангелин Кулински. „Подали сме жалба. След това ни разпитваха в Шумен, в Нови пазар и в Пловдив.

За годината, за която трябваше да събира, ни плащаше хотел в Пловдив, когато ходихме за операции и рехабилитации. Съмнителен хотел, с проституция ли са се занимавали, или с какво…Не искам да си спомням“, разказва майката на Ивена Добромира Христова.

Схемата  е същата и за Божидар от Белово. Петър и Мария Паункови бързо се сетили, че се възползват от тяхното положение и прекратили договора с Ангелин Кулински.

Разбираме, че парите които събира Фондация „Социално братство и милосърдие“ са винаги с една и съща цел: за операции и рехабилитации в Пловдивската болница „Медлайн“. Става ясно обаче, че собственикът на лечебното заведение и лекарят, който прави тези операции, не знаят, че те се плащат. Разбират от екипа ни. Не познават и Ангел Кулински.

„Още преди 4-5 години, аз съм засичал на нашата Главна улица такава фондация, която събираше пари и искаше пари от мен. Едни женички с едни кутии, с едни папки и късаха едни билетчета, все едно лунапарк.

Подадох сигнал в прокуратурата, в Районна прокуратура-Пловдив. Викаха ме мен. Обяснявах, не можеха да съберат доказателства и така нещата потънаха“, обясни доц. д-р Невен Енчев Фон Голденбург, собственик на болницата.

Той подчерта, че този тип операции и рехабилитации са по клинични пътеки и са напълно безплатни. Категоричен е, че ще заведе дело за оронване престижа на лечебното заведение и ще си търси правата по съдебен път.

Болницата не само, че не взима пари за операции като в случая с Наско, Ивена, Божидара и Божидар, но и помага с финансови  средства на родители, които нямат възможност, обясни д-р Янаки Янакиев. Именно той извършва операциите на болните деца. Известен е в цялата страна като светило ортопедията и травматологията.

„Ние лекуваме децата тук напълно безплатно. Всички хора, които са лекувани при мен знаят, че им подарявам импланти. На тези, които нямат средства, ние ги подаряваме.

Случвало се  е много пъти да плащаме пътните или пък да даваме пари да си купят ортеза или за някакви други такси, които трябва да покрият, които ги даваме на ръка. Това са дребни неща. Много хора нямат средства за импланти.

И те са скъпо струващи импланти, напълно законно трябва да си ги платят от джоба. Не сме упълномощавали нито една фондация, нито една държавна или неправителствена организация, която да събира средства или да ни носи средства.

Трябва да ви кажа, че ми е  дошло дотук от тези, които обикалят за пари. Няколко пъти се е случвало да искат от мен пари за самия мен“, обясни ортопедът д-р Янаки Янакиев.

Както стана ясно фондацията „Социално братство и милосърдие“ е създадена още през 1993 година. Регистрирана е през 2002 година  в регистрите на Министерство на правосъдието и е пререгистрирана в Агенцията по вписванията януари тази година. Последният финансов отчет, който откриваме е от 2016 година.
nova.bg