Излизането на АБВ разклаща, но и стабилизира управляващото мнозинство
Излизането на АБВ разклаща, но и стабилизира управляващото мнозинство / БГНЕС, архив

Излизането на АБВ от управляващото мнозинство едновременно го разклаща, но и го стабилизира, според месечния анализ на Института за дясна политика.

Разклащането е заради по-малкия брой депутати, които ще подкрепят правителството, и от публичното внушение, че ще се управлява от правителство, което няма мнозинство в парламента.

В същото време без АБВ коалицията се стабилизира на идейно ниво и в публичен план все повече ще функционира като дясна, смятат анализаторите.

Галъп: Как биха гласували хората, ако изборите бяха днес?

Според анализа решението на АБВ да напусне управляващата коалиция и бързата оставка на Ивайло Калфин до голяма степен са преформатирали линиите на противопоставяне в българската политика и са ги върнали в традиционното противопоставяне между ляво и дясно.

Налице е възможност за класическо противопоставяне между леви и десни политически възгледи, като този публичен дебат ще намери своята кулминация по време на предизборната кампания за президентските избори.

Борисов: Ако исках, много отдавна да съм бил президент

Анализаторите допускат, че не е изключено при бламиране на важни законопроекти на правителството от страна на парламента, да се стигне и до предсрочни парламентарни избори още преди вота за президент и вицепрезидент. Според тях подобен сценарий би бил унищожителен за по-малките формации в парламента и би свил парламентарните политически сили до не повече от пет.

Мотивацията за предсрочни избори в цялата политическа класа не е особено силна с оглед на твърде вероятното преповтаряне на резултатите и подреждането на сегашния парламент, уточни Георги Харизанов. Той отбеляза, че този политически модел, въпреки непрестанните миникризи, е устойчив поради трайната си електорална подкрепа и поради безалтернативността си.

ГЕРБ, РБ, и Патриотите започват преговори за общ кандидат-президент

Според Нено Димов безспорен фактор, който ще покаже до каква степен ще има или не предсрочни парламентарни избори, ще бъде президентският вот. Ако се потвърдят резултатите от последните парламентарни и местни избори, очевидно няма да има натиск за предсрочни парламентарни, смята той.

Нинова: Правителството на Бойко Борисов е вредно за България

В анализа се посочва, че изборът на Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ за лидери на БСП и ДПС поставя нов етап в развитието на двете партии.

Изборът на Нинова създава очакване за отваряне на БСП към останалите политически субекти в лявото пространство. От Мустафа Карадайъ се очаква съхраняване на ДПС в сегашните му мащаби и спечелване на "окопната" война с партията на Лютви Местан ДОСТ, смятат от института.

Нинова постави Изпълнителното бюро на БСП на изпитателен срок и оряза привилегии

Според тях задачата минимум пред лидерството на Нинова е кандидатът, подкрепен от БСП, да стигне до втори тур.

Те прогнозират, че при евентуална консолидация на лявото пространство не е изключено в средносрочен план да се стигне до сформиране на десен блок.
Според анализа отказът на президента Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат играе ролята на сериозен фактор в отношенията между десните сили. След публичния отказ на президента да се кандидатира за втори път опитът на ДСБ да си взаимодейства с ГЕРБ по-скоро се проваля, смятат от института.

След решението на Радан Кънев да номинира без консултации за втори президентски мандат Росен Плевнелиев, разцеплението на РБ е необратимо, пише още в анализа. Почти сигурно блокът няма да се яви в този си вид на президентските избори, прогнозират от института.

ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ

Те посочват, че ГЕРБ продължава да бъде най-стабилната политическа конструкция в структурно и електорално отношение. След категоричното спечелване на последните местни избори, ГЕРБ и Бойко Борисов имат много повече възможности за спечелване на изборите за президент и вицепрезидент от останалите политически играчи. Въпреки това е ясно, че и занапред те ще трябва да търсят взаимодействие с други политически сили, за да могат да бъдат начело на управлението.

Българската църква се оказа най-одобряваната институция у нас

ПФ се утвърди като успешна коалиционна формация, голямото предизвикателство пред патриотите ще бъдат президентските избори, коментират от института.
Според тях след напускането на управляващото мнозинство АБВ ще бъде в значително по-слаба позиция. Изненадващият ход на Георги Първанов практически постави партията му в политическа изолация по отношение и на ГЕРБ, и на БСП, смятат от института.

Ситуацията около "Атака" анализаторите описват като "затишие пред избори".

Вижте още от изводите в месечния анализ на Института за дясна политика

Източник: БТА