ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ
ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ / БГНЕС
ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ
87250
ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ
ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ
  • ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ
  • ДСБ иска независим кандидат за президент, подкрепен от РБ и ГЕРБ

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев заяви в Русе, че на България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии десноцентристки кандидат за президент, който да е гарант за проевропейската ориентация на България, за засилването на българската армия и за радикална реформа в българското правосъдие.

СДС искат всички партии в РБ да съгласуват обща кандидатура за президент

„Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, подкрепен и от партиите от Реформаторския блок, и от най-голямата политическа партия ГЕРБ, и от други проевропейски сили в центъра и вдясно. Съжаляваме за отказа на г-н Плевнелиев, но за нас това не е затворена тема, това е верният път, за да не се допусне ляв президент", каза още Радан Кънев, като обобщи взетите решения по време на изпълнителски съвет на ДСБ в Русе.

Едно от тях изключва партньорството с формации като Атака, Патриотичния фронт, ДПС и ДОСТ заради коренна разлика във възгледите.

Борисов с удоволствие би подготовил избори за общ президент с Кънев

Лидерът на ДСБ коментира и ходовете на Георги Първанов във връзка с президентските избори, като ги нарече забавен момент.

Според Радан Кънев председателят на АБВ няма никакъв шанс "да докрета до балотаж" и сегашните му действия "целят да прокарат път на друг кандидат, с който да се опитат да изпреварят БСП на изборите".

Не на последно място лидерът на Демократи за силна България отправи последен призив към колегите си от Реформаторския блок за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес преди изтичане на споразумението на блока, което се изчерпва с президентските избори.

"Споразумението на РБ се изчерпва с президентските избори. Преди президентските избори ние трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели РБ да стане единен политически субект. Конгресът трябва да реши въпроса за позиционирането на блока към властта, да реши въпроса за лидерството и за механизма на вземане на решение в РБ, както и да се произнесе за кандидата за президент", каза Кънев.

От ГЕРБ не са обсъждали с други партии втори мандат за Плевнелиев

На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев заяви, че е останал дълбоко разочарован от "себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ", когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев.

"По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира", заяви Кънев.