Но ние сме готови да го изхвърлим в коша заради вътрешнополитически скандал в момента, посочи той
Френското предложение за РСМ е изключително добро за България. Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

„Освен правителствената криза и тази в досега управляващото мнозинство – България е изправена пред едно много важно решение, свързано с РСМ. Това е важно не само за Северна Македония, но и аз нас, но ние сме на път да го провалим. Това ще бъде изключително жалко за нас. Това налива допълнително масло в огъня”, подчерта той. 

„Възраждане“ излиза на протест след полученото предложение от френското председателство за РСМ

По думите му Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия. „Това е един начин, който меко казано е безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен е Иванов. 

И допълни: „Когато България сега не успее да разгледа това предложение, защото няма политически контекст – някой да иска да се занимава с тази тема – а това предложение е много добро за нас и не знаме кога ще има второ такова, когато това се случи – ето това ще бъде национално предателство. Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи, ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”.

По думите на Иванов ДБ ще подкрепят френското предложение за Северна Македония, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала в парламента. „Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди на изслушването в Народното събрание", каза още Христо Иванов. 

Лидерът на ДБ коментира и вота на недоверие, чието гласуване в НС предстои в сряда.

„Това правителство е единствената възможна конфигурация в този парламент – извън ГЕРБ и ДПС. Мисля, че с опозицията трябва да се търси диалог и подкрепа по принципни и важни теми. Но те загубиха време, за да се изчистят и да направят равносметка на това, защо има толкова силна обществена нетърпимост към тяхното присъствие във властта”.

Според него дори и да оцелее кабинетът на косъм благодарение, че има един или двама депутати отгоре повече, отколкото опонентите си, това пак няма да бъде мнозинство, което може да осигури стабилно управление на България. „При всички положения трябва да седнем и да потърсим нова формула за подкрепа на правителството. Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това, колкото и да е свързано с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена”.