/ БГНЕС
За мен е недопустимо президентът на Украйна да бъде част от процедурата в българското Народно събрание, в момент, в който страната му изпитва най-тежките мигове. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“. Форумът се провежда в Сандански и е организиран от Столичната колегия на Българския лекарки съюз.

За дискусиите около началото на Народното събрание, свързани с президента на Украйна Володимир Зеленски и присъствието на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, вицепрезидентът Йотова каза, че е останала с впечатлението, че политическите партии, които получиха парламентарно представителство, мислят не толкова за следващото управление с редовен кабинет, а за следващите парламентарни избори. Усетих, като гражданин, едно определено наддаване, заиграване с политически теми, характерни повече за предизборна кампания, отколкото за политически формации, които трябва да направят кабинет, допълни тя.

Радев: Унизително е политическият процес да е подчинен на дилема дали посланик да присъства на откриването на НС

Не очаквам това да се превърне в дипломатически скандал, никой няма нужда от подобни скандали, но си задавам въпроса що за хора са тези, които могат да сътворят такава ситуация, допълни тя. В отговор на въпрос дали очаква реципрочно отношение от страна на Русия заради решението посланик Митрофанова да не присъства на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание, Йотова изрази личното си мнение, че не очаква и припомни, че Русия обяви България за неприятелска страна.
БТА