Вицепрезидентът  Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Вицепрезидентът Илияна Йотова
95910
Вицепрезидентът Илияна Йотова
  • Вицепрезидентът Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Седмицата“ на Дарик началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва нормално.
 
„Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия“, каза Йотова.

Европредседателството започна: Какво очаква България през идните шест месеца?
 

По думите ѝ е нормално да има и протести, тъй като това е част от демокрацията.
 
„Трябва да ви кажа, че почти нямаше Среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членни, и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни. Това е начин, когато се съберат европейските лидери хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите“, посочи Йотова.

Всеки трети българин определя европредседателството ни като важна тема
 
По думите на президента няма връзка между извършените криминални престъпления в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това.
 
„Такива убийства не могат да се извършат в страни, където има закони, а законите се спазват, има сериозна работа по разкриваемост на престъпленията. Борбата срещу организираната престъпност у нас получи в последните два доклада на ЕК по-добра оценка, но не съм оптимист как ще изглежда тази оценка в следващия доклад. За нас обаче е по-важно, че българските граждани се чувстват несигурни да ходят по улиците вече“, коментира тя.
 
Вицепрезидентът заяви, че е огорчена от начина, по който е било преодоляно ветото за антикорупционния закон.
 
Това е политическо решение на мнозинството, но някак си не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото по същество и да има дискусия по тях. Решението, само защото е президента, или е някаква опозиционна партия, и трябва веднага да бъде отметнато, не е сериозно отношение на една управляваща партия, която претендира да бъде европейска“, каза Йотова.

Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство (ВИДЕО)
 
По повод разгорещените дебати около клипа за българското европредседателство и последвалата реакция на френската евродепутатка от „Зелените“ Карима Дели, която видя в него намек за сексуален тормоз и поиска свалянето му, вицепрезидентът заяви, че отминава тази тема с насмешка:
 
„Аз познавам Карима, тя има своите странности. Всеки е свободен да мисли, каквото иска“, допълни тя.

Клип представя България: Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед (ВИДЕО)