Дано един ден да имаме и това правителство, което ще приеме въпроса за съдбата на тракийци като свой приоритет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на Общонационалния тракийски събор "Ден на тракийската памет" в източнородопския град Маджарово.

Аз и президентът Румен Радев винаги сме защитавали тракийската кауза. Ние сме с вас. Но не стигат силите само на една институция. Години наред т. нар. "тракийски въпрос" отново е забравен в някоя прашна папка, каза Йотова. Но ние ще продължаваме да настояваме той да бъде решен, добави тя.

България праща Плана за възстановяване в Брюксел до 15 октомври

Няма сила, и няма договор и няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Тя е наша кауза и ще продължи да бъде наша кауза, подчерта Йотова.

Тя определи ситуацията у нас с цитат, приписван на Капитан Петко войвода, който по нейни думи звучи "горчиво, но за съжаление истинско и актуално за цялата ни съвременност": "А защо сме се хванали родни братя гуша за гуша. Ще отговоря: От лакомия. Защото е важно днес кой повече да има. А светът така се проваля".

Борисов: Трябва ни президент, който да създава сигурност, а Радев се бие с всички

На традиционното поклонение, което е и официален празник на Маджарово, бе и премиерът Стефан Янев, кметове от Хасковска област, дипломати, много гости, които поднесоха венци и цветя на паметника-костница "Тракийски пантеон" в мемориалния комплекс край града, в памет на избитите над 1800 - предимно жени, деца и старци, на 4 октомври 1913 година тракийски бежанци. Старозагорският митрополит Киприан отслужи заукопойна молитва в памет на жертвите, а актьори от хасковския театър изнесоха поетичен рецитал.