Важно е, че Конституционният съд (КС) ще се произнесе относно това дали приетият от 47-то Народно събрание Закон за промените в Закона за съдебната власт съответства на Конституцията или не, защото ще се сложи край на спекулациите дали Народното събрание има или няма правомощие да закрива съдилища, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти, преди началото на боксов турнир в Софийския затвор.

Спортното събитие се провежда за десета година и е под надслов "Не на агресията и наркотиците". Министърът на правосъдието награди победителя от първата боксова среща.

Йорданова обжалва отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на Гешев

Днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор за установяване на противоконституционност на тексове от Закона за съдебната власт. На 4 май главният прокурор Иван Гешев внесе искането си - той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила.

Според министъра КС ще потвърди, че приетият от парламента закон съответства на Конституцията. На въпрос дали образуваното дело ще попречи на действието на закона, съответно на преназначаването на магистрати и конкурсите в съдебната власт, Надежда Йорданова заяви, че наличието на такова дело не спира прилагането на действащ закон.

Тя уточни, че административният орган има възможност да спре производствата, които касаят преназначаването на магистрати от специализираните съд и прокуратура. По думите й статутът на магистратите би бил поставен в несигурност, но според нея Висшият съдебен съвет трябва да подходи много внимателно – „дали трябва да допусне това“.

Министърът добави още, че делото пред КС не спира разглеждането на текущите дела, нито образуването на нови дела. Според нея то няма основание да попречи  и на прехвърлянето на делата от спецструктурите към съответните съдилища, както предвижда законът.

Министър Надежда Йорданова коментира и решението на Върховния административен съд, който задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа частично и случая „Жоси“, посочен в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя посочи, че ще обжалва решението на ВАС, което отхвърля нейната жалба срещу отказа на ВСС да допусне разглеждане в цялост на всички случаи, които е посочила в предложението си. 

ВАС определи като допустимо производство срещу Гешев, предложено от правосъдния министър

ВСС реши, че някои от случаите ще бъдат разгледани частично, а други в цялост. Това предстои да се случи утре, 18 май, по време на заседание на Пленума на ВСС, като след това ще бъде взето решение дали има основание за освобождаване на главния прокурор. ВСС ще разгледа и еднотипното предложение - на база на други случаи, отправено през 2021 г. от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Йорданова добави, че не вижда основание ВСС да отложи разглеждането на предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор утре, „но предстои да видим“.
БТА