Инж. Конев: Старият тунел в Дупница е в окаяно състояние
Инж. Конев: Старият тунел в Дупница е в окаяно състояние / netinfo

Деформациите в тунела на главния път Е-79 край Дупница са до горната граница на допустимото и е необходим спешен ремонт. Това заяви за Дарик инж. Валентин Конев от фирмата-консултант по проекта. Ако не бъде осигурено финансиране за довършване на втората тръба, има опасност да се срути и тунелът на жп линията.

Старият тунел в Дупница е в окаяно състояние, напукан е, дървеният кофраж изгнива във влажна среда, заяви инженер Валентин Конев пред Дарик радио.

Да кажем, че деформациите са до горната граница на допустимото, изисква се мигновена реакция, допълни той. Закрепяме каквото е възможно докато има движение в тунела, но все пак е необходим прозорец, в който да няма движение на автомобили през тунела, за да може да бъде закрепен напълно.

Предстоят ни рутинни строителни работи, от зимните условия мазилката е напукана и трябва да я свалим и да я подменим. Нормално е това да се случва, каза техническият ръководител на обекта Велизар Аспарухов.

И Кенов, и Аспарухов бяха категорични, че държавата трябва да осигури допълнително финансиране за довършването на новата – втора тръба, на тунела край Дупница, защото в противен случай има опасност от срутване на сега съществуващата тръба както и тази на жп линията.