Инспекторат към ВСС ще проверява дейността на съдебните органи
Инспекторат към ВСС ще проверява дейността на съдебните органи / netinfo

Към Висшия съдебен съвет ще бъде създаден инспекторат, който ще проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Това реши Народното събрание, което продължава гласуването на второ четене на четвъртата поправка от конституцията.

Темата за инспектората предизвика реакцията на част от дясната опозиция. ДСБ нарече новия орган „експеримент, от който няма да има ефект в съдебната власт”. „Дори министърът на правосъдието ви предупреди, че ако сега го гласувате, след година трябва да отмените този орган”, обърнаха се тъмносините към управляващото мнозинство.

Иван Костов заяви, че с тези функции на инспектората новият орган се превръща в един омбудсман на съдебната власт. И главният инспектор, и десетте инспектори ще се избират от Народното събрание с мнозинство 2/3 от всички депутати, гласува още парламентът.

По-рано беше подкрепено предложението да отпадне задължителното разрешение от страна на Висшия съдебен съвет, за да бъде задържан магистрат от органите на реда. Така функционалният имунитет на магистратите остава разписан в един текст на конституцията, но на практика те са без имунитет срещу полицейско и прокурорско задържане.

Гласуването на четвъртата поправка в Конституцията продължава.