„Няма как да се скрием от новия щам на COVID-19. Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо. 

Здравният министър с подробности за новия щам Covid-19 на среднощен брифинг

„Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява. Но не можем да твърдим, че новата мутация е по-смъртоносна”, поясни Чорбанов.

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вируса се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов. 

Той бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той. 

Иван Маджаров за новата мутация на COVID: Нe е време за истерия (ВИДЕО)

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често. 

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 започна да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.

NOVA