Илиана Иванова направи първи коментар пред журналисти в Страсбург, малко след като бе подкрепена за еврокомисар от ЕП.

"Нямаме много време, оставащото време от мандата е само една година, така че се фокусираме веднага върху това, което трябва да свършим", заяви Иванова.

ЕП подкрепи назначението на Илиана Иванова за еврокомисар

"Около 100 милиарда годишно имаме дефицит във финансирането на иновациите, ако трябва да достигнем този таргет от 3% от брутния вътрешен продукт. Разбира се не само САЩ, но и Япония, Китай и Южна Кореа са преди нас. Само за сравнение ви давам американския пазар с високорисково финансиране е около 7 пъти по-голям от европейския", допълни тя.

"Представете си колко допълнително финансиране частно трябва да сме в състояние да осигурим, за да гарантираме достатъчно в наука и изследвания", заяви Иванова.

"България все още е на дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в ЕС на силни иноватори, на умерени, развиващи се, но ние сме в най-долната част, но разбира се усилия се правят, не напразно отделихме толкова време на мерките за разширяване. Тук виждаме вече и първите положителни стъпи, но разбира се, както казах и тогава, ще положа усилия тези мерки да започнат да дават резултат", категорична е тя.

Тя заяви, че ще се помогне на изследователи, научни центрове, университети да наваксат това изоставане.

Иванова изрази съболезнования към близките на жертвите от наводненията в България и призова да бъдем смирени.

"Имаме механизъм за гражданска защита, там имаме възможност да бъдат давани средства за издирвателни операции, оборудване, лекарства, знаете, че реакцията на ЕК е незабавна в такива случаи", заяви тя.

Иванова заяви, че не се е видяла с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и коментира предстоящата й реч. "Това е най-голямото и важно събитие, което очертава важните проблеми, с които сме се сблъскали през изминалата година", каза Иванова.