Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Благодаря й за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Председателят на ЕК одобри Илиана Иванова за следващ еврокомисар

Tова бяха първите думи на Илиана Иванова, след като кандидатурата й бе одобрена от шефката на еврокомисията. Иванова бе номинирана за еврокомисар от ГЕРБ-СДС, а неин опонент бе Даниел Лорер, издигнат от ПП-ДБ.


"Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света - „Хоризонт Европа”. Заедно с “Еразъм+” и “Творческа Европа” общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро", допълва Иванова в свой пост във Фейсбук.

Габриел: За какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар решава Фон дер Лайен

Тя подчерта, че й предстои изслушване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата от Съвета.

"Убедена съм, че и ако европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики.
Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия!", завършва Илиана Иванова.