Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер, номиниран от ПП-ДБ.

Иванова е номинация на ГЕРБ-СДС.



Кой ще бъде новият български еврокомисар: Страната ни с две кандидатури

Постът бе овакантен от Мария Габриел, която подаде оставка за да се впусне в българската политика. Габриел бе издигната от първата сила в парламента за премиер, а след договорката за ротация с ПП-ДБ, тя стана външен министър и евентуален бъдещ министър-председател.

"И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар", се посочва в изявление на Фон дер Лайен по повод вчерашната й среща с Иванова и Лорер.


Габриел: За какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар решава Фон дер Лайен

"След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място", заявява председателят на ЕК.

Коя е тя?

До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".



Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.