Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков / БГНЕС, архив
Ясни регламент и критерии, както и създаване на национален регистър предвижда законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика, който е между първо и второ четене в Народното събрание. Това заяви в Ловеч пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и добави, че се очаква до две седмици законът да е факт.

Постигнаха консенсус по Закона за хората с увреждания

"Той ще регламентира социалните предприятия в България, ще въведе критерии за това кое е социално предприятие. Предлага две категории социални предприятия - клас А и клас А+", каза министърът. По думите му законът ще насърчи развитието на социалната икономика, така че тя да има по-голямо място и тежест в нашето общество, като съответно предвижда насърчителни мерки за социалните предприятия и за субектите на социалната икономика. Ще въвежда сертификационна марка, която тези предприятия да използват, предвижда и създаване на национален регистър на социалните предприятия. По данни на статистиката самоопределилите се като социални предприятия са 1461.

Бисер Петков: Нов закон за социалните услуги ще промени тяхното планиране

Бисер Петков каза още, че законопроектът дава възможност тези социални предприятия да получават право на строеж без конкурсни процедури, само с решение на общинския съвет. Предвижда се и изграждане на електронна платформа, която да ги улеснява в общуването помежду им, да си създават предпоставки за консултиране, за онлайн търговия, както и насърчаване на трансграничното сътрудничество. Социалните предприятия и този закон са още една мярка за подкрепа на интеграцията в заетост на хората с увреждания, добави Петков.

Министърът на труда и социалната политика присъства на втория ден от форума "Мостове за социално ангажирани предприятия" в Ловеч. Събитието е посветено на темата за социалната икономика в регион Ловеч и се организира в рамките на пилотния проект по Регионална социална икономика "Региони 2018", ръководен от ГД "ГРУПА" на Европейската комисия.

До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания

"Такива регионални форуми като днешния много допринасят, защото социалното предприемачество и икономика е за хората, за насочване на резултати от икономическата дейност за социални цели, за социални каузи, и затова е много важна подкрепата на местните общности и местните органи", каза министърът.

Срещата бе открита от кмета на Ловеч Корнелия Маринова и областния управител Георги Терзийски.
БТА