/ БГНЕС
До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания
98429
До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания
  • До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания
Нов и работещ регистър на хората с увреждания ще замени сегашния неработещ регистър до края на януари догодина. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след втората работна среща на протестиращите майки с представители на правителството и национално представителните организации на хората с увреждания във връзка с подготвяния закон за хората с увреждания.

В срещата участва и министър Бисер Петков.
 
Ще има ли нов орган, който да се занимава с хората с увреждания?

Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции - НЗОК, АСП, наличната в Агенцията за хората с увреждания. Всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата.

Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни. Ще се направи проверка и за изразходваните до момента средства за наличния неефективен регистър.
 
Може да дадат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания догодина

Томислав Дончев благодари на участниците в срещата за конструктивния тон на диалога. „Откровеният разговор включва и това, че в грижата за хората с увреждания и в социалната система има много неща, които трябва да се променят”, каза вицепремиерът.
 
Финалният проект на Закон за хората с увреждания ще е готов в петък, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. На този проект ще бъде извършена цялостна оценка на въздействието.

Прави се всичко възможно до 20 август или най-късно до края на месеца този законопроект да бъде публикуван за обществено обсъждане, увери Петков. До края на септември трябва да бъде утвърден от Министерския съвет и съответно внесен в Народното събрание.
 
Какво обеща премиерът на Петър, който бе оставен „на неговите грижи“?

Финансовата подкрепа за хората с увреждания няма да е за сметка на личната помощ, каза зам.-председателят на Националният съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова, цитирана от БТА. Тя ще е за всички правоимащи с ТЕЛК решения над 50% по начина, разработен в проекта на Закон за хората с увреждания на социалното министерство.

Предложени са и мерки по отношение на индивидуалната оценка, като тя ще бъде прилагана както по отношение на личната помощ, така и по отношение на различните подкрепи в Министерството на образованието и науката, за социалните услуги.