Стефан Янев
Стефан Янев / БТА
Хубаво е да имаме делото на Левски, неговия подвиг като един морален компас за българските политици, който да ги води в правилната посока - на обществения интерес, на една чиста и свята република, каквато Левски ни завеща, коментира пред журналисти премиерът Стефан Янев.

Ние като поколение сме длъжни да работим за нейното осъществяване и нека българските политици да се водят от този морален компас, добави той.

Янев присъства на служба в столичния храм "Св.София", посветена на 184 години от рождението на Васил Левски. В храма е изложен и кичур от косата на Апостола.

Ден за почит, преклонение пред делото на Левски, пред делото на всички възрожденци, които, освен че искаха да направят България такава, каквато и ние искаме,жертваха живота си в името на тази цел, отбеляза още Янев.

И подчерта, че това е момент да отдадем почит, да сведем глави и да бъдем достойни техни потомци, за да може България да я има, както я е имало повече от 1000 години преди нас.

На въпрос дали ще поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров Янев обърна внимание, че все още не е ясна цялата информация по случая и трябва да се чуят всички гледни точки.

"Но се поставете на мястото на министър Кацаров - когато имате един доклад на НЗОК, в който се казва, че болница е злоупотребила с над един милион лева обществени средства, как бихте постъпили", попита премиерът. Влезте в неговите "обувки" и вижте какво е неговото решение, посъветва той.

Янев не пожела да коментира казаното по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото служебното правителство "виси на врата " на президента Румен Радев и ще го потопи, ако продължава да стои на власт.

Не знам какъв е смисълът на това, което е казано, но в политическото говорене има метафори, има смисъл в значението на думите и тяхното подреждане, но не съм чул за какво става въпрос, каза той.
БТА