Служебният министър-председател Стефан Янев с коментар след срещата при президента Румен Радев относно развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна, както и темата за пожарите.

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“

Той обясни, че са разгледани всички аспекти на готовност на държавата, както по отношение на здравната система и нейното управление, така и по отношение на училищното образование, мерките, които засягат бизнеса, включително и туристическият, социалната системата и възможността те продължат и в бъдеще.

"Общото заключение изразено от всички министри е, че разполагането на бюджета и това, което има, е до голяма степен изчерано. Парламентарно представените партии да намерят воля и време до края на месеца да гласуват предложенията за промени в бюджета, както и предложените промени за изменение на бюджета на НЗОК и на Националния осигурителен институт", заяви той.

Какви ще са социално-икономическите мерки при нова вълна на COVID-19

Янев обясни, че тези промени ще доведат до предвидимост и възможност на съответните социални системи да подготвят българските граждани при развитие на следваща вълна от COVID-19.

Относно кризата с пожарите, той допълни, че добрата новина е, че в момента те са овладени на територията на страната. "Това не трябва да ни успокоява, трябва да бъдем бдителни и готови за действия", подчерта той.

Радев: Пожарите у нас са вече овладени, но най-голямата заплаха идва от Северна Македония

"Държавата трябва да бъде в състояние да помага на всички, включително и на пострадалите. В това отношение с министър Василев обсъдихме възможността да се намерят резерви в бюджета и да се окаже помощ на пострадалите общини, пострадалите хора, както и на семействата на загиналите", допълни Янев.

Служебният премиер е отправил призив към общинските власти да бъдат максимално бързи при извършване на техните анализи и за действие на техните комисии за бедствия и аварии, така че държавата да реагира във възможно най-кратък срок, както и по отношение на възможните суми, които тя може да отдели и да стигат до пострадалите.