Стела Балтова
Стела Балтова / Георги Димитров
Туризмът през последните 2 месеца в България връща своята жизнеспособност и доказа, че може да бъде отговорен и дори в тежката и динамична среда на международна сцена той успява да се възстанови и към днешна дата има един сравнително нормално протичащ сезон, който достигна ръстът на чуждестранни посетители на по-високи нива от миналата година. Това докладва туристическият министър Стела Балтова пред държавния глава Румен Радев.

"Развитието на нашия сектор е в динамична функция заради здравния оперативен план, който е изключително е важен за предвидимостта за бранша. Всяка оперативна мярка трябва да бъде свързана със социално-икономическо подпомагане. Но най-важното беше да се актуализират правилата в местата за настаняване, извършваме тесен контрол съвместно със здравните власти", посочи тя.

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“

"Другото важно нещо беше създаването на здравния протокол, съвместно направен със здравната институции, които показват какви мерки трябва да се вземат от местата за настаняване и също така от заведенията за хранене. Сега е важно да обособим две места за настаняване, които имат указания от РЗИ-та да бъдат карантинирани. Едното е на Северното Черноморие, а другото на Южното", допълни Балтова.

Ние създадохме т. нар. етикет "100% ваксиниран персонал", предстои да се поставят такива етикети в туроператорски фирми в страната, за да насърчаваме този процес. Вече бе поставен такъв един курорт, разкри Балтова.

Какви ще са социално-икономическите мерки при нова вълна на COVID-19

Тя призова за по-голяма предвидимост при затварянето на туристическите бизнеси, тъй като те имат сериозни капиталови инвестиции в краткотрайни и дълготрайни активи. Затварянето е равно на тежка загуба на важен капитал, какъвто е човешкият ресурс. По думите ѝ е важно запазването на човешкия персонал в туристическия сектор.