Министър-председателят Стефан Янев посети българо-турската граница в района на Малко Търново. Той се срещна с гранични и полицейски наряди, служители от Главните дирекции "Жандармерия" и "Национална полиция".

"Това, което видяхме до момента, е че обстановката е спокойна. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че по отношение на охраната на държавната граница нещата са в рамките на нормалното", заяви той пред журналисти.

Премиерът свиква Съвета за сигурност заради бежанската вълна

"В региона сме, за да видим каква е ситуацията с охраната на българската граница в този участък и да проверим дейността на техническото осигуряване и управлението на всички процеси, свързани с границата. Има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск по границата. Към момента всичко, което е необходимо като организация, е направено", обясни Янев. 

"Миграционният натиск не е започнал от вчера. Много преди драматичните събития, на които станахме свидетели в Афганистан в рамките на месец август, има такова увеличаване на мигрантския натиск. Предполагаемо е една част от афганистанските мигранти да тръгнат към Европа и пътят им минава и през България", допълни премиерът.

Той подчерта, че хората трябва да са спокойни, че организация е направена. "Има предвидени средства за ремонт на оградата на границата, където е необходимо. Съоръжението е в добро състояние", каза още Янев.

Стефан Янев с коментар дали би останал премиер в правителство на БСП

Относно политическата ситуация в България той заяви, че "партиите имат достатъчно опит и поле за действие и моите очаквания са да направят всичко необходимо да съставят редовно правителство".