Стефан Янев
Стефан Янев / Георги Димитров
Българската държава, правителството и всички ангажирани служби следят непрестанно обстановката и подготвят националната система да реагира адекватно на потенциална мигрантска вълна

Това заяви по време на парламентарния контрол служебният премиер. Стефан Янев отговори на депутатско питане относно политиката на правителство във връзка с опасностите от нова мигрантска вълна, продиктувана от случващото се в Афганистан. Той обяви, че в идните дни ще бъде свикан Съвета за сигурност към Министерския съвет, който да приеме конкретни идеи и предложения, за справяне с проблема. 

Сред жертвите на атентата в Кабул има много жени и деца

Има увеличен мигрантски натиск от началото на годината, включително и преди да се развият драматичните събития в Афганистан, подчерта той. "Ситуацията в момента се контролира от МВР, като съставът на "Гранична полиция", който патрулира по границата е увеличен с около 600 души", информира Янев депутатите.

"Основно имаме два обекта от първостепенно значение за опазване на границата -  тази с Турция, от където са основните пътища за преминаване, но границата с Гърция също не е за подценяване. Там са направени необходимите координации с нашите съседки по линията на миграцията и МВР", съобщи още служебният премиер.

Той обясни, че са били прегледани и всички съществуващи планове свързани с миграцията. Прави се координация и с Българската армия за патрули, които да подпомагат при нужда по суша, вода и море.

Има създадена и координационна група към правителството с участие на почти всички министерства, служби и организации, включително БЧК.  "Тя непрекъснато следи обстановката в Афганистан, така че този анализ да е на разположение на висшето държавно ръководство при необходимост от взимане на решение за спешни мерки", заяви Стефан Янев.

Има участъци по оградата с Турция, които се нуждая от спешен ремонт, призна още служебният премиер. "Парламентът може да помогне, като гарантира допълнителния бюджет на МВР и министерството на отбраната като актуализира бюджета", апелира министър-председателят. 

Емоционално обръщение на Байдън: Ислямска държава ще си плати за жертвите в Кабул

Янев разкри, че се планира да се централизира изцяло отговорността на държавната граница изцяло върху "Гранична полиция", защото в момента областните управители имат отговорност за поддържането на съоръжението, а МВР да го охранява. Само така по думите на служебния премиер ще може да се направи спешен ремонт на оградата.