/ Thinkstock/Getty Images
И юнската жега тревожи родителите на бъдещите седмокласници
97830
И юнската жега тревожи родителите на бъдещите седмокласници
  • И юнската жега тревожи родителите на бъдещите седмокласници
Юнската жега разтревожи родители на деца, които догодина ще са в 7-ми клас. В наредба на министерството на образованието се предвижда следващата учебна година да се удължи с две седмици за учениците 4-ти и 7-ми клас.

Родители се обявиха срещу новия формат на националното оценяване след 7 клас

Опасенията на родителите са, че това ще премести националното външно оценяване в средата на юни, вместо както е сега около 20 май. Според тях юнските горещини ще попречат на децата им да се представят добре на изпитите.

Провеждането на външното оценяване през юни няма да създаде проблем, а и така ще може да бъде взет спокойно учебният материал, заяви за Дарик зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Външното оценяване след 7-ми клас в нов формат от догодина

Не толкова удължаването на учебната година, колкото провеждането на изпитите през юни тревожи родителите, смята Юлия Събева от Пловдив, майка на дете, което догодина ще е в 7-ми клас.

"Тези дни на юни 2018 г. е над 35 градуса. Училищата, или поне повечето от тях, не са снабдени с климатици. Това допълнително ще усложни провеждането на изпитите", смята тя. Удължаването на учебната година противоречи на дългогодишните традиции у нас, споделя Траяна Кайракова, педагогически съветник и също майка на бъдещ седмокласник.

Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език
 
"В крайна сметка двете седмици удължаване няма да решат проблема нито със социализиране на децата, нито със забравянето на материала. И ранният час на започване на учебните занятия, целодневно, двусменно обучение, компенсира по-ранното завършване на учебната година", посочи тя.

Това са изисквания, които произтичат от нормативната уредба и ще дадат възможност да бъде взет целият предвиден материал, поясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Четвъртокласниците с по-добри резултати от миналогодишното препитване
 
"Не смятам, че в средата на юни ще има проблем за провеждане на националното външно оценяване, защото няма логика да бъде един месец по-рано. Тогава ще има много родители, които ще коментират фактът, че е прекалено рано и не е взет целият учебен материал", коментира Михайлова.

Графикът на учебното време ще бъде готов до края на юни, уточни зам.-министърът. Тогава ще станат ясни и датите на НВО през следващата учебна година.