И хората с увреждания излязоха на протест
И хората с увреждания излязоха на протест / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 300 инвалиди протестираха пред Министерския съвет с искане да се увеличат пенсиите им. Те настояват за промяна в статута на Агенцията за хора с увреждания в министерството. Организациите на хора с увреждания дадоха един месец на правителството да удовлетвори техните искания. Ако това не се случи, ще подадат жалба до Европейския парламент и Европейската комисия, които да образуват процедура срещу България за спиране на средствата по Европейския социален фонд.

Новосъздаденият фонд за достъпна архитектурна среда да бъде управляван на паритетен принцип от представителите на организациите за хора с увреждания, поискаха протестиращите. Красимира Обретенова, която е майка на дете с детска церебрална парализа, обясни, че иска да има право да съди държавата: Не е подписан протокол на Конвенцията на ООН за защита на правата и достойнствата на хората с увреждания, което не ни дава възможност да съдим държавата пред европейските правозащитни институции. Бих искала да задам на премиера няколко въпроса – детето ми на инвалидната си количка има водопроводни маркучи вместо оригинално гуми. Тук никой не се интересува. От Социални грижи ми отказаха такива гуми по един милион причини.

Людмил Велчев, който е инвалид в количка иска държавата да му предостави възможност да учи: Изкарал съм успешно писмен изпит по теология, а на устния изпит не мога да се явя, защото сградата на Софийския университет, в която е факултета, не е пригодена за инвалиди.

Ако до месец не се удовлетворят исканията на инвалидите, те ще продължат протестите си.