/ iStock/Getty Images
Трябва да се вземат незабавни мерки за повишаване на ликвидността на енергийната борса. Това апелира депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Иван Хиновски на брифинг пред журналисти в парламента.

Той се обърна чрез медиите към правителството, към министъра на енергетиката, както и към ръководството на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. По думите му заради ниското предлагане на електроенергия на борсата, възниква изкуствен дефицит и цената достига до рекордно високи нива. Тази сутрин токът е струвал около 400 лв. за мегаватчас, посочи Хиновски и изтъкна, че това е убийствено за българската промишленост и индустрия.

Настояват за спешни действия за цените на електроенергията


Според Хиновски основният проблем произлиза от ТЕЦ "Марица - Изток 2", защото не работи на пълна мощност. Той счита, че включвайки в експлоатация още един или два блока допълнително, ще може да се намали този дефицит на предлагане. Депутатът е на мнение, че е странна реакцията на топлоелектрическата централа, защото вчера са работили само 2 блока, а днес е пуснат трети, но въпреки това дефицитът не се възстановява. Той смята, че още два блока на ТЕЦ "Марица - Изток 2" могат да бъдат разпалени. "Има въглища, има капацитет, има възможности", добави Хиновски. Той допълни, че ръководството на БЕХ странно бездейства в този момент.

Българската индустрия вчера и днес плаща 100 евро по-скъпа електроенергия в сравнение с германската индустрия, уточни Иван Хиновски.

Депутатът от "Има такъв народ" счита, че в момента електроенергията от работещите два блока на ТЕЦ "Марица - Изток 2" отива за износ. "В момента износът е най-печелившият бизнес в нашата енергетика", заяви Хиновски. Но след като тази централа е получила квота на регулирания пазар - т.е. битът подпомага по някакъв начин, е редно да има механизъм централата да се отзове на този остър дефицит.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

По-рано и от Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) реагираха по казуса с електроенергията. Те настояват в писмо до служебния премиер Стефан Янев за спешни действия за цените на тока.

"АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България", съобщиха от организацията.

"Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се посочва в писмото до премиера.

Впоследствие от Министерството на енергетиката съобщиха, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар, с оглед на създалата се ситуация.
БТА