/ ThinkStock/Getty Images
Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/ са изпратили писмо до служебния премиер
Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/ настоява в писмо до служебния премиер Стефан Янев за спешни действия за цените на електроенергията.

"АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България", съобщиха от организацията.

"Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се посочва в писмото до премиера.

От Асоциацията настояват чрез оперативните възможности на институции, като Министерство на енергетиката, "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и при съгласуване с регулаторните органи, "да предприемете нужните спешни и адекватни мерки за: осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД; временно ограничаване на износа на електроенергия; подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители заради невъзможността им да функционират".

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателите в писмото си до премиера.
БТА