/ ThinkStock/Getty Images
Хиляди хора с трайни увреждания се оплакват от ниския размер на финансовата помощ, която получават от началото на тази година. Най-ощетени се чувстват военноинвалидите, хората с пенсия за стаж и възраст и над 90 процента инвалидност, както и хора, избрали да получават наследствена пенсия, вместо социална, което намалява месечната им подкрепа с над 100 лева. Това съобщи Хюсеин Исмаил от институцията на Националния омбудсман, до която са подадени жалбите, свързани с подпомагането по закона за хората с увреждания. От своя страна социалният министър Бисер Петков припомни, че различните размери на помощта спрямо пет групи от хора с увреждания са изработени, заедно с неправителствените организации, но ако това се счита за несправедливо, може да се обсъди промяна в разпределянето на парите.

Мая Манолова откри първия Съвет за наблюдение на политиките за хората с увреждания
 
От началото на годината хората с трайни увреждания получават финансова помощ, вместо интеграционна добавка, която е с различен размер, в зависимост от процента на инвалидност и вида на отпусната пенсия. Най-ниската помощ е в размер на 24 лева, а най-високата - 198 лева. В нея беше включена и изплащаната от НОИ четвъртинка от социалната пенсия за инвалидност. От социалното министерство обявиха, че при нито един човек няма да има намаление на получаваните помощи, а за много от тях парите дори ще се увеличат. Несправедливо подпомогнати, обаче, се чувстват военноинвалидите, хората с наследствени пенсии и тези с пенсия за стаж и възраст, които са с над 90 процента инвалидност, обясни Хюсеин Исмаил, и даде следния пример.
 
Получават наследствени пенсии, защото са получавали социална пенсия и наследствената пенсия се явява като малко по-благоприятна, с около 5 лева. И те сега нямат възможност да се върнат към социалната пенсия за инвалидност, поради което също не могат да получават най-високия размер на финансовата подкрепа“, посочи Исмаил.

Лекари от ТЕЛК предупредиха: Желаещите по-висока инвалидност ще чакат повече
 
Социалният министър Бисер Петков заяви, че не може да се говори за ощетени хора, тъй като така разпределените размери на месечната помощ са заложени в закона. Най-високото подпомагане се полага на хората с 90 и повече процента, с чужда помощ и социална инвалидна пенсия, допълни той.
 
„Нека да припомня, че основната цел за повишаване на финансовата подкрепа беше да се преодолее резкият спад, който децата с увреждания, които знаете, че получават подпомагане по Закона за семейните помощи за деца, и техните семейства също, та този рязък спад настъпваше, когато децата навършваха пълнолетие“, каза министър Петков.
 
Бисер Петков заяви още, че може да се обсъди промяна в начина на разпределяне на месечните помощи, ако хората го смятат за несправедлив.

Българи в нужда получиха над 32 тона хранителни продукти по европейски програми