/ БГНЕС
По-малко от седмица остава до изтичане на срока, в който хората с трайни увреждания, освидетелствани от ТЕЛК след август миналата година, могат да подадат документи за преосвидетелстване по обновените правила. Срокът до 11-ти юли беше определен с правителствено постановление, с което бяха направени и промени в наредбата за медицинска експертиза. Междувременно лекари от ТЕЛК предупредиха, че желаещите преосвидетелстване ще трябва да почакат след подаване на заявлението, тъй като с предимство ще бъдат хората с изтичащи решения и тези, които се явяват за първи път пред комисия. Лекарите припомниха, че молба за преосвидетелстване може да се подаде по всяко време на годината.

От РЗИ съдействат на хора с увреждания, които трябва да се преосвидетелстват

 Ако даден човек е със започната след август миналата година, но незавършена процедура по освидетелстване или преосвидетелстване пред ТЕЛК, процентът на инвалидност ще бъде определен по новите правила, влезли в сила на 11-ти юни тази година. А те предвиждат, че при хора с няколко увреждания, при които поне две от тях носят 50 и повече процента инвалидност, се събират процентите на основното увреждане и 20 процента от сбора на съпътстващите. Правилата бяха преработени спрямо стария им вариант, според който лекарите от ТЕЛК взимаха само най-тежкото увреждане на човек.

Спецакция срещу измами с ТЕЛК в София


По тях ще бъде преосвидетелстван Мирослав Иванов от София. 35-годишният мъж е с личностно разстройство, скъсен ляв крак и белодробно заболяване, след претърпяна преди 14 години катастрофа. До момента всичките му решения от ТЕЛК са с над 90% намалена работоспособност. След многото оплаквания от новата наредба в стария й вариант, Мирослав се притеснява какво ще се случи на 17-ти юли, когато ще се яви пред комисията.

„95% от хората казват, че от 90 на 70 са им свалили процентите, от 70 на 50. Аз в момента уча висше и благодарение на това най-накрая получих някаква реална полза от това, че съм лице с увреждания. Образованието в университета е безплатно и се притеснявам, че ако падне определен процент от освидетелстването ще трябва да си плащам семестъра, което е непосилно за мен и най-вероятно ще прекъсна", сподели Мирослав Иванов.

Обвинената във взимане на подкуп шефка на ТЕЛК-Ловеч, иска по-лека мярка за неотклонение

По новите правила имат право да бъдат преосвидетелствани и хората, които са получили процент инвалидност след август 2018-та година, и не са доволни от неговата стойност. Срокът за подаване на заявление е 11-ти юли. В тази връзка д-р Боряна Холевич от Столичната организация на лекарите от ТЕЛК припомни, че човек има право да подаде заявление за преосвидетелстване по всяко време. Тя предупреди кандидатите за по-висок процент инвалидност, че ще трябва да чакат, като се имат предвид летните отпуски и приоритетното разглеждане на молбите на хората с изтичащи решения и явяващите се за първи път.