ТЕЛК
ТЕЛК / Дарик архив
След влизане в сила на новата наредба за получаване на ТЕЛК от август миналата година, стотици хора останаха с по-нисък процент инвалидност. Преди дни бе публикувана Наредбата за медицинската експертиза с одобрените от правителството изменения и допълнения и сега пациентите могат да подадат молба за преразглеждане на издаденото им експертно им решение.

В наредба беше казано – ако едно лице има поне 80% и придружаващо над 50%, тогава се събират тези над 50% заболявания и оттам много хора изпаднаха от бившата 1 категория директно в 3 категория, много от тях и под 50% и останаха без пенсия, обяснява досегашната методика д-р Валентина Манолова, която е председател на първи  състав на ТЕЛК - Шумен.

Новата промяната пък прецизира текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност.

Промяната е единствено и само в методиката за изчисление. Не се променя в основната си част наредбата, където са оценени заболяванията като проценти. Смъкната е базата от 80% на 50%, но с едно условие – пациентът трябва да има поне 2 заболявания по 50%, след което се прилага формулата за събиране и изчисление на всички придружаващи заболявания, каза д-р Валентина Манолова. 

Всички пациенти, които са освидетелствани след август миналата година, имат право до 11 юли да подадат молба, за да бъдат преизчислени техните експертни решения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.