/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Хасково започна разследване за издадено лъжливо свидетелство за здравословно състояние. Повод за досъдебното производство стана репортаж по Нова телевизия „Как здрав мъж получи процент инвалидност?“.
 
Скандал с освидетелстването от ТЕЛК на старица в Хасково

Миналият петък Районна прокуратура-Хасково се е самосезирала и е възложила разследване на полицията. Става дума, че на неустановена дата през октомври 2018 г., в Хасково, лекар е снабдил неизвестно лице с лъжливо свидетелство - Амбулаторен лист за състояние на здравето му. 
 
Наблюдаващият прокурор е възложил да се разпитат свидетели, да се установи извършителят, както и самоличността на лицето, на което е издаден амбулаторният лист, за да послужи пред комисия на ТЕЛК, да се приобщи документацията по издаване на решение на ТЕЛК, да се извършат претърсвания и изземвания и други.
 

Организации на хората с увреждания настояват за промени в новия закон

Срокът за приключване на разследването е двумесечен. През почивните дни в полицията са били привикани няколко лекари, които са в тв материала. Те обаче, не са били задържани за 24 часа, защото лекарите в Спешното отделение са констатирали, че колегите им имат здравословни проблеми.

В материала на Нова тв са замесени д-р Жоро Ченголов - УНГ, д-р Веселин Латев, също УНГ, д-р Иван Иванов от ТЕЛК в Димитровград, д-р Нина Манафъкова и лекар от Пловдив.