/ ThinkStock/Getty Images
Националните организации на хората с увреждания настояват за промени в новия Закон за хората с увреждания, които да дават право на финансова подкрепа на хората по постоянен, а не по настоящ адрес, както и да включат лицата с над 90% степен на увреждане и пенсия за стаж и възраст в четвъртата степен на подпомагане, в която помощта е 30% от линията на бедност.
 
Изплащат новия вид финансова помощ за хората с увреждания

Целта на предложенията е да намалят броя на ощетените от закона лица с увреждания, а промените могат да бъдат заложени в преходните разпоредби на закона за социалните услуги, който ще бъде разгледан на второ четене през този месец.
 
Според Васил Долапчиев от Съюза на слепите изискването за настоящ адрес ощетява хората с двойно гражданство, които не живеят у нас, а лицата с 90% увреждане и чужда помощ, които получават пенсия за стаж и възраст, в момента имат право на по-ниска финансова помощ по закона, за разлика от тези с инвалидна пенсия.
 
Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен

Предложенията за промени са представени на социалния министър Бисер Петков и се очаква становище, дали ще бъдат внесени в парламента. От отговора на министерството зависи дали организациите ще потърсят среща с премиера Бойко Борисов.