/ ThinkStock/Getty Images
Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен с по-ниски проценти инвалидност. Това показва данните на Националната експертна лекарска комисия за шестте месеца, в които действа обновената наредба за медицинска експертиза. До утре здравното министерство трябва да предложи конкретни мерки за компенсиране на ощетените хора, както и за поправки в наредбата, които да не отнемат правата на хората с увреждания, докато бъде въведена новата оценка на индивидуалните потребности. Това стана ясно след днешната среща между ръководството на министерството, националните организации на хората с увреждания и протестиращите майки на деца с увреждания.

Изплащат новия вид финансова помощ за хората с увреждания
 
Действащата вече седми месец наредба за медицинска експертиза предвижда даване на процент инвалидност само за основното заболяване, а когато основното заболяване носи 80 и повече процента, да се вземат предвид и съпътстващите заболявания. За този период през ТЕЛК комисиите са преминали близо 40 хиляди лица с увреждания, като 8000 от тях са с намалени проценти спрямо старото им решение, а една четвърт от ощетените са получили под 50 процента и на практика нямат право на никакво финансово подпомагане.
 
По време на срещата в здравното министерство са разгледани няколко варианта за промени и компенсиране на засегнатите, но утре ще стане ясно кой от вариантите ще бъде подкрепен от управляващите. От министерството са предложили смъкване на границата за основно заболяване от 80 на 70 процента, но това е неприемливо за хората с увреждания, обясни Весела Одажиева от "Системата ни убива всички".

Ръководството на МЗ обсъжда с протестиращите майки новата наредба за ТЕЛК
 
„70 процента като минимален праг за основно заболяване и пак над 50 за съпътстващи заболявания. Абсолютно няма да се отрази на настоящето положение на наредбата. Национално представителните организации имат предложение този праг да стане 50. Ние пък имаме предложение изобщо да няма долен праг на оценка за основно заболяване, а предложихме схема на изчисляване на сумарен процент от всички увреждания на една специална матрица, формула за изчисление, която се прилага в Испания, Израел и други държави“, посочи Одажиева.

Анкета на „Системата ни убива всички“: Всеки втори с нов ТЕЛК е ощетен
 
Според майките на деца с увреждания до края на тази седмица трябва да бъде избран вариант на методология, по който да се изчисляват процентите инвалидност, а до два месеца трябва да има окончателен вариант на наредба, по която ще се оценяват хората с увреждания, докато заработи оценката на функционалността. Всички ощетени до момента лица ще имат право да минат на ново освидетелстване по новата методология.