Вчера хора с увреждания протестираха пред здравното министерство
Вчера хора с увреждания протестираха пред здравното министерство / БГНЕС
Системата ни убива всички: ТЕЛК намалява категорията инвалидност
100549
Системата ни убива всички: ТЕЛК намалява категорията инвалидност
  • Системата ни убива всички: ТЕЛК намалява категорията инвалидност
Всеки втори човек с увреждания, който е минал за преосвидетелстване от ТЕЛК през последните шест месеца, е получил по-ниски проценти и е в по-ниска категория на инвалидност. Това показват междинни данни от онлайн анкета на националната гражданска инициатива "Системата ни убива всички", проведена сред 72-ма души с нови телкови решения.

Хора с увреждания протестираха пред здравното министерство
 
Макар и да не покриват критериите за представителност, данните са единствените, които към момента дават конкретна информация за действието на новата наредба за медицинска експертиза, след като вчера от здравното министерство посочиха броя на преминалите през ТЕЛК от август миналата година досега.
 
Близо 90 процента от участвалите в анкетата лица не са съгласни с новото си телково решение, а 42 процента от несъгласните го обжалват, показват данните на "Системата ни убива всички". При повече от половината лица има намаление на процентите инвалидност, при 9 процента от тях инвалидността се е повишила, а при 13 процента - се е запазила, както в старото решение.

Възможна ли е нова промяна в системата на ТЕЛК?
 
В ефира на Дарик Красимира Обретенова, една от майките от "Системата ни убива всички", заяви, че заради ефекта от новата наредба трябва да бъде поискана оставката на здравния министър Кирил Ананиев.
 
"Според мен лично не протести трябва да се правят, а да се искат оставки - на здравния министър и на всички, които изобщо подписаха тази наредба. Още със сътворяването й беше ясно, че целта е не да се елиминират фалшивите телкове, те не могат да бъдат елиминирани, ако тази институция продължи да работи по този начин. ТЕЛК в момента оценява диагнози, той не оценява състояние. От Детска церебрална парализа (ДЦП) до ДЦП има огромна разлика и ТЕЛК не оценява състояние. ТЕЛК не оценява например, че моето дете с ДЦП е на ентеролно хранене (не се храни през устата) - всъщност най-важното в живота на детето ми, което трябва да оцени. В момента тече един геноцид и го казвам не като майка, а като гражданин", коментира Обретенова.

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)
 
Анкетата на "Системата ни убива всички" показва още, че около 13 процента от преминалите през ТЕЛК са с определена инвалидност под 50 процента, което означава, че нямат право на никаква подкрепа. От гражданската инициатива посочиха, че оценката на здравното министерство за действието на новата наредба е неадекватна, и очакват конкретни данни, чрез които да бъдат отчетени пропуските и реалните резултати.
 
Майките ще настояват и за спешни промени в наредбата до извършване на цялостната реформа в ТЕЛК.