/ БГНЕС
Хора с увреждания се събраха на протест пред здравното министерство
100537
Хора с увреждания се събраха на протест пред здравното министерство
  • Хора с увреждания се събраха на протест пред здравното министерство
Хора с увреждания се събраха на протест пред здравното министерство, за да поискат преразглеждане на действащата наредба за медицинска експертиза, която според тях ощетява по-голямата част от хората с трайни увреждания и не решава проблема с издаването на фалшиви телкови решения. Протестиращите излязоха с отворено писмо до министър Кирил Ананиев, в което посочват, че така действащата наредба е гилотина за болните хора, а влошаването на тяхното състояние ще доведе до търсене на възможности за заобикаляне на законите.
 
Павлина Григорова е с кардиомиопатия и множество операции на сърцето, благодарение на което през август миналата година от ТЕЛК й потвърждават стария процент на инвалидност въпреки новите правила в наредбата за медицинска експертиза - 100 процента намалена работоспособност: "По чудо заведоха кардиологичното заболяване и си съхраних стария процент, това е до 2021 г."

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)
 
В същото време до Павлина стига информация за случаи на драстично намалени проценти при тежки заболявания и трайно инвалидизирани хора: "38-годишна жена от Русе със системен лупус, което е изключително коварно ревматологично заболяване. На практика тя е изолирана в дома си. Яви се в понеделник пред ТЕЛК-Русе, беше й вписано само кардиологичното заболяване и тя загуби всякакъв вид помощ, включително и това, което получаваше като инвалидна пенсия. Имам и случай на дете със Синдром на Даун, по новата експертиза то е с 30%. Ние си имаме вече Закон за  личната помощ, но няма кой да го ползва, защото това дете вече излиза от категорията на правоползвател на лична помощ".
 
На протеста срещаме и Сийка Шопова, която по професия е счетоводител, но от 20 години е с биполярно разстройство, а от няколко години с болест на Паркинсон и остеопороза. Жената е с 94 процента инвалидност в сегашното си експертно решение, но не е сигурна дали ще ги запази наесен, когато се яви пред комисията за преосвидетелстване. Не знае и кое ще бъде основното й заболяване: "Досега най-високият ми процент беше 60%. Логично би било този, който е най-голям процент, да ми се даде като сумарен процент, а това, че съм болна от Паркинсон си остава вече за моя сметка. Мъжът ми също е болен, но той е с пожизнен ТЕЛК и едва ли не е за завиждане в момента, че е напълно сляп".

Арестуваха председателя на ТЕЛК - Ловеч (СНИМКА)

Хора с трайни увреждания се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването
БГНЕС

 
В писмото до здравния министър хората поставят и въпроси, свързани с ненужно дългите периоди на клиничните пътеки, назначаването на изследвания, които пациентите вече са направили, доплащанията за дарения, избор на екип и други екстри в болниците.
 
Протестиращите инициираха и подписка за промяна на наредбата за медицинска експертиза.

Само за година: АПИ раздала винетки за над 22 млн. лева на хора с ТЕЛК
 
Следобед министър Кирил Ананиев ще представи пред организации на хората с увреждания и на протестиращите майки резултатите от действието на наредбата за изминалите шест месеца, както и резултати от направената проверка на работата на ТЕЛК комисиите. Към момента обаче срещата не е отворена за медиите.