документи
документи / netinfo
Майките от „Системата ни убива“, които в края на миналата година обещаха да разпънат палатка и пред здравното министерство, днес потвърдиха искането си за цялостна реформа в ТЕЛК, с въвеждане на медицинска оценка и оценка на работоспособността. Вера Иванова посочи, че не разбира недоволството на протестиращите хора с увреждания, тъй като винаги е имало недоволни от процента на инвалидност, даден от ТЕЛК. Тя обясни идеята им за реформа:
 
Лекари правят медицинската част, друга обща комисия прави социалната част. Защото в момента всички искат да са 100%, всички искат да взимат 930 лева. Това нито е справедливо, нито е коректно, нито е честно“.

Хора с увреждания протестираха пред здравното министерство
 
От своя страна майките от гражданската инициатива „Системата ни убива всички“ поискаха по-бързи решения за действието на оценката на уврежданията в ТЕЛК. Мая Стоицева припомни, че основната им идея е да се промени подходът за оценка на увреждането, но не веднага:
 
„Този период, който е наистина критичен и изисква време, просто трябва да се предприеме нещо за наредбата, така че да не орязва по този начин хора, които имат истински потребности. Докато правим прехода към оценка на функционалността на увреждането, трябва да има адекватна подкрепа за хората с увреждания“.

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)
 
Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че през изминалите шест месеца от действието на наредбата през ТЕЛК са преминали 38 хиляди души, а само 10 процента от тях са обжалвали експертното си решение, което е съпоставимо със старата наредба. От думите й стана ясно, че отпаднали от системата на ТЕЛК хора няма.
 
Някои от тях не губят права, при други се променят правата, които са имали, но в редица от случаите промяната е в резултат на подобрен здравен статус. В други случаи е в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които ние проверяваме“, каза Начева.
 
Следващия вторник в министерството ще се проведе нова среща, на която се очакват повече конкретни данни, както и обединяване около предложения за промени в действащата наредба.