РЗИ Добрич
РЗИ Добрич / Дарик Добрич
Поради промени в Наредбата за медицинската експертиза някои от хората с увреждания имат нужда от преосвидетелстване, съобщавта от Регионалната здравна инспекция. Промяната касае Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалена работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти.

Преразглеждане на експертните решения ще се прилага когато са налице две или повече заболявания, за всяко от които е посочен отделен процент, и най-малко две от тях са с определен процент – 50 или над 50 на сто. В тези случаи оценката се определя, като се взема най-високият процент на най-тежкото увреждане, към него се прибавят 20 на сто от сбора на про­центите на всички придружаващи заболявания.

Хората с увреждания, освидетелствани или пре­освидетелствани от ТЕЛК в периода от 3 август 2018 г. до влизането в сила на това постановление, имат право да подадат заявле­ние-декларация за преосвидетелстване до 11 юни 2019 г.
 
Предвид краткия срок, от РЗИ информират, че желаещите могат да се явят в стая 114 в сградата на инспекцията в Добрич от 8.30 до 14.30 всеки ден.