Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова откри първото заседание на първия в България Съвет за наблюдение на политиките за и на хората с увреждания. Манолова е председател на новия орган, който се създава след промените в Закона за хората с увреждания.
 
На събитието присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Бисер Петков, както и други представители на ресорни институции и на граждански организации.

Лекари от ТЕЛК предупредиха: Желаещите по-висока инвалидност ще чакат повече
 
Съветът ще изготвя предложения и становища за предотвратяване нарушаването на правата на хората с увреждания, ще подготвя ежегодни доклади и ще прави преглед на националното законодателство и предложения за промени. Съветът ще се състои от деветима членове, като двама представители се определят от омбудсмана, двама от председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима представили определени от организациите на хората с увреждания и представител от академичната общност избран от БАН.
 
Предстои в следващите месеци правилата за работа на органа да се изготвят, а на следващото заседание трябва да се започне подготовката за приемане на годишна програма за работа.
 
След заседанието пред медиите министър Ананиев коментира, че на заседанието той е поел ангажимент да се премахне срокът за преосвидетелстване, за корекция на процента и степента нетрудоспособност, за да може всички хора, които имат такива права да се възползват от тях. Това са тези лица, които са били освидетелствани по правилата влезли в сила от август 2018 г.

Българи в нужда получиха над 32 тона хранителни продукти по европейски програми
 
Министър Бисер Петков каза, че след промените в законодателството, сега, над 640 хил. хора с увреждания получават месечна финансова подкрепа. И отбеляза, че 408 млн. лв. са предвидени за месечна финансова подкрепа. Той допълни, че министерството е отворено да обсъжда с организациите на хората с увреждания по-справедливо разпределение на тази помощ.
 
"Никой не е ощетен", заяви министър Петков и отбеляза, че никой не взима по-малка сума от това, което е получавал през 2018 г. , голямата част получавали по-висока финансова подкрепа.
 
Омбудсманът Мая Манолова посочи, че има няколко групи хора с увреждания, които поради приетото законодателство, предложено от социалното министерство, живеят с чувство за несправедливост, тъй като, според тях, са дискриминирани с размера на увеличената месечна финансова подкрепа.
 
Манолова се съгласи, че военноинвалидите и военнопострадалите (170 души) следва да получават максималната месечна подкрепа от 198 лв., както и хората с над 90 процента инвалидност и право на чужда помощ, избрали да получават наследствена пенсия, не следва да бъдат ощетявани. Според нея трябвало да се помисли и за хората, които имат процент нетрудоспособност и оценка за степен на увреждане между 50 и 70 процента, защото спрямо тях не е имало никаква промяна.
 
Тя допълни, че очаква министърът на труда и социалната политика да направи необходимите финансови разчети, така че от 1 януари 2020 г. хората с увреждания да получават справелива подкрепа, за да няма дискриминация между различните групи.
 
Най-голямата група - 30 342 души, която е ощетена, според Мая Манолова, са хората получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст с добавка за чужда помощ, които имат стаж, но са се инвалидизирали по-късно.
 
По време на заседанието беше обсъден и механизмът за лична помощ, който влиза в сила. Омбудсманът отбеляза, че е имало множество сигнали за това, че хората не са добре информирани, а информацията, която им се предоставя е неточна и че има бюрократични пречки. Тя допълни, че Съветът за наблюдение е настоял пред институциите всеки човек с увреждане да бъде лично информиран от социалните служби за новите процедури.
БТА