/ iStock
Престъпна група, чиито членове са внасяли химически разтворители от България, смесвали са ги с гориво и след това са ги разпространявали през две бензиностанции в района на Атика, е била разбита от Дирекция „Икономическа полиция“, съобщи ЕРТ.

По случая са арестувани 3-ма членове на групата (60, 32 и 19 години) и срещу тях, както и срещу още 8 души, е образувана преписка за нарушения на митническия кодекс и законите, регулиращи закупуването на продукти и предоставянето на услуги, както и относно конкуренцията.

60-годишният мъж е арестуван в сряда, 11 октомври, на една от бензиностанциите, в момента, в който зареждал резервоара на станцията с химически разтворители, които преди това е доставял от склада в Западна Атика, докато 32-годишното лице придружавало цистерната на път за бензиностанцията.
Отбелязва се, че загубите от липсващите данъци, мита и други такси се оценяват на 43 897 евро.

Задържаните са отведени пред компетентните органи на прокуратурата.

Как работи веригата?

В рамките на полицейското разследване е установено, че конкретната група е внасяла химически разтворители от България и ги транспортирала до складова база в района на Западна Атика.

Там цистерна за течно гориво е била снабдена с разтворители и после премествана на паркинг в Западна Атика, където материала е бил прехвърлян на други цистерни, които след това снабдяват две бензиностанции в Атика.

За целите на укриването на незаконните химически разтворители е установено, че е изградено специално електронно табло, което не позволява регистрацията им в системата за входно-изходни данни, наблюдавана от Независимата агенция за публични приходи (IAPA), докато по време на продажба на фалшиво-контрабандно гориво, не са издадени данъчни документи.

В резултат властите пристъпиха запечатване на посочената бензиностанция за фалшификация на входно-изходната система. На втората бензиностанция са извикани компетентните органи от дирекция „Контрол по обработка и съхранение на горива“ и бяха взети проби за изследване на качеството на горивото.

При претърсването са конфискувани 29 602 литра смес от химически разтворители, 17 470 литра гориво (вероятно дизел), - 4 цистерни, 2 ремаркета, влекач, камион, 3 мобилни телефона, 23 355 евро, както и множество пластмасови резервоари, фирмени печати и ръкописни бележки.
БГНЕС